/image/80/2/all-new-e-2008-suv-electric-range.676802.jpg
/image/80/2/all-new-e-2008-suv-electric-range.676802.jpg
ELEKTRISKE BILER

Rækkevidden defineres som, hvor langt din Peugeot elbil kan køre på en enkelt, fuld opladning.

Med benzin- eller dieselbiler følger motorstørrelse og pris som regel hinanden, mens det i en elbil er størrelsen på batteripakken. Derfor er det vigtigt, at du finder ud af, hvor stor en rækkevidde du skal bruge, for der er ingen grund til at betale for en batteripakke med en rækkevidde, der overstiger dit kørselsbehov.

KØRETEST OG RÆKKEVIDDEBEREGN RÆKKEVIDDEN PÅ PEUGEOT e-208

Rækkevidde afhænger af version og udstyrsniveau. Den i praksis oplevede rækkevidde afhænger af bl.a. køremåde, temperatur, brug af komfortudstyr samt andre faktorer, hvorfor den kan afvige fra det oplyste.


KIG PÅ DIT KØRSELSBEHOV OG DINE LADEMULIGHEDER

Hvilken rækkevidde har du brug for? Det handler dels om dit kørselsbehov, og dels om hvilke muligheder du har for at lade op. Kan du lade op om natten i din indkørsel, ved din arbejdsplads eller tage et stop ved en hurtiglader undervejs? Det er alt sammen noget, som har indflydelse på, hvor meget rækkevidde du har brug for.

Det næste er dit kørselsmønster, for hvis du kører mest motorvej, er det vigtigt at huske på, at din elbil bruger mere strøm på motorvejen, end når du kører i byen. I så fald vil du opleve, at du kører langt kortere på en opladning.

/image/80/0/640x480-peugeot-all-new-e-208.676800.jpg

ER TALLENE FOR RÆKKEVIDDE REALISTISKE?


Rækkevidden på din elbil er opgivet efter WLTP-normen. WLTP er en forkortelse af Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Det er den samme målemetode, som bruges til at beregne, hvor langt en benzin- eller dieselbil kører per liter brændstof. WLTP afløser den tidligere NEDC-norm, som blev introduceret i 80’erne og derfor er forældet i dag på grund af den tekniske udvikling. WLTP er baseret på store mængder data om, hvordan vi kører i vores biler for at give et mere retvisende billede af din bils forbrug – og dermed også af den rækkevidde, du kan forvente i din elbil. Rækkevidden er desuden certificeret af en uvildig og ekstern virksomhed – for Peugeot er det Bureau Veritas.

Så egentlig kan man godt sige, at den maksimale værdi for rækkevidden er realistisk, men forskellige faktorer kan have indflydelse på, om du når disse værdier eller ej.

/image/79/9/new-208-interior-view-girl.676799.jpg

HVORDAN VED JEG HVILKEN RÆKKEVIDDE, JEG KAN NÅ


Det er vigtigt at sige, at bilens måler viser en estimeret rækkevidde, der er baseret på den seneste kørselshistorik, samt på batteriets ladestand og de aktuelle kørselsforhold. Det er derfor ikke ualmindeligt at sætte sig ind i en fuldt opladet elbil og se, at den estimerede rækkevidde er langt lavere end den maksimalt opnåelige rækkevidde. Det skyldes, at bilen anslår en rækkevidde, beregnet på basis af tidligere og nuværende kørselsfaktorer. Hvis din kørsel ændrer sig, og du har et lavere energiforbrug end tidligere (lavere hastighed, færre passagerer osv.), tilpasses den viste rækkevidde derefter.

/image/80/1/all-new-e-208-electric-range.676801.jpg

HVAD HAR INDFLYDELSE PÅ RÆKKEVIDDEN?

Flere forskellige faktorer har indflydelse på rækkevidden, og kombination af disse har indflydelse på hvor lang en rækkevidde, du kan opnå på en given dag. De fleste af disse faktorer ville også påvirke antallet af kørte kilometer pr. liter, hvis der var tale om en benzin- eller dieselmotor.

Nogle af de faktorer, der har indflydelse på rækkevidden er: selve batteriet, kørestil, bilens hastighed, terræn (bakker osv.), anvendelse af varme- og airconditionanlæg, acceleration, last (vægt af bagage og passagerer), temperatur og anvendelse af regenerativ bremsning.

BATTERIPAKKEN DIKTERER RÆKKEVIDDEN

Elbilens batteripakke hænger direkte sammen med rækkevidden. Jo større batteripakke, desto længere vil rækkevidden være.

Størrelsen på batteripakken i en elbil måles i kWh, som er en forkortelse for kilowatt-timer. I dag kan du få elbiler med batteripakker fra 30 til 100 kWh, som har en rækkevidde fra 200 til 600 kilometer. En batteripakke på 50 kWh med en rækkevidde på 340 kilometer, vil dække de flestes kørselsbehov, specielt hvis der er mulighed for at hurtiglade, når du kører langt.

Vær opmærksom på, at jo større batteripakken er, jo mere vejer den: En 100 kWh batteripakke vejer typisk 600 kg. Et stort batteri tager også typisk længere tid at lade op.

TRYGHED MED INTELLIGENT RÆKKEVIDDE-BEREGNER

Når du starter en elbil, vil bilens måler vise en estimeret rækkevidde, der er baseret på den seneste kørselshistorik, batteriets ladestatus og de aktuelle kørselsforhold. Derfor kan den maksimalt opnåelige rækkevidde sagtens være højere end den estimerede rækkevidde.

Kørecomputeren tager altid udgangspunkt i de foregående 30 km og det betyder, at hvis man har kørt stærkt, vil det afspejle sig i den synlige rækkevidde. Der sker dog hele tiden en tilpasning under kørslen, så ændrer man kørestil til en mere økonomisk, vil den viste rækkevidde således også ændre sig og blive længere. Når bilen lades fuldt op, nulstilles den viste rækkevidde til standardindstillingen (WLTP), hvilket eksempelvis er 340 km for e-208.

HVORDAN KAN JEG ØGE RÆKKEVIDDEN?

Rækkevidden kan bl.a. øges, ved at begrænse ovenstående faktorer, f.eks. ved kun at bruge varme og aircondition, når det er nødvendigt, og ved ikke at medbringe unødvendig last.

Men Peugeots biler har også en lang række særlige funktioner, der kan hjælpe dig med at optimere rækkevidden:

  • Mens du kører, kan du let se, om din bil bruger meget strøm eller ej – og små justeringer i bilens hastighed kan gøre en stor forskel.
  • Når du vælger at aktivere bilens ‘Eco’ funktion, medfører det, at økonomisk kørsel prioriteres frem for andre faktorer (f.eks. hastighed), og det er derfor den bedste funktion at anvende, hvis du ønsker at øge bilens rækkevidde.
  • Med gearvælgeren kan man vælge ‘B’ for Braking mode, hvorved bilen anvender en højere grad af regenerativ bremsning og sænker farten hurtigere, når foden løftes fra speederen.  Ved den regenerative bremsning sænkes bilens fart samtidig med, at bevægelsesenergien lagres i batteriet og derved bidrager til at øge rækkevidden.
  • Via MyPeugeot appen kan du få tips om økonomisk kørsel baseret på dine egne kørselsdata.
  • I MYPeugeot appen findes en e-Fjernbetjeningsfunktion, der gør det muligt at fjernprogrammere bilens varme- eller airconditionsystem ved hjælp af din smartphone.  Når du vågner om morgenen på en varm sommerdag, kan du nemt fjernbetjene aktiveringen af bilens aircondition, så kabinen har den rette temperatur, når du sætter dig ind i bilen.  Når bilen er tilsluttet ladestikket, hentes strømmen fra stikkontakten, og ikke fra bilens batteri, og derfor påvirkes bilens rækkevidde ikke.