CHIPTUNING

Nutidens motorer er fyldt med elektronik, og derfor er det muligt at gøre dem mere kraftfulde gennem elektroniske ændringer. Det gør bilen ekstra hurtig at køre, men til gengæld mister du reklamationsretten – og måske mere end det. Derfor skal du tænke dig godt om først.

I dag står kravene til mindre forbrug og mindre forurening øverst på ”ønskelisten”. Det er en af grundene til, at nutidens biler er styret af elektronik. Det gør sig gældende for både benzin- og dieselbiler. Fabrikkerne bruger milliarder af kroner på udvikling for at sikre, at begge krav tilgodeses, samtidig med at motorernes holdbarhed og levetid udbygges.

REKLAMATIONSRETTEN
For hver hestekraft, der trækkes ud over standard, stiger belastnings- og temperaturpåvirkningerne voldsomt i bilens drivlinie m.m. På samme måde påvirkes levetiden tilsvarende i negativ retning, hvorfor reklamationsretten naturligvis bortfalder. Dertil skal det nævnes, at ændringer i bilens motorstyring bliver lagret i motorstyreboksens hukommelse og ved tvivl kan Peugeots laboratorium afgøre sagen.

NUMMERPLADERNE ER I FARE
Som nævnt bruger bilfabrikkerne mange penge på at sikre et lavt forbrug, lav forurening og lang levetid. Det er disse ting, bilerne er standardtypegodkendt efter, og dermed er det garantien for, at de lever op til lovens krav.

Det er en balance at opfylde de strenge forureningskrav, og ”pilles” der blot en smule i tændingen eller indsprøjtningen, går det galt. Bilen opfylder ikke længere standardtypegodkendelsen og med det lovens krav. Dermed er nummerpladerne i fare, hvis politiet skulle få lyst til at kigge nærmere på bilen.

Det er sjovt at få mere kraft ud af motoren, og det er muligt, men det er på helt eget ansvar, og konsekvenserne er så store, at det må frarådes på det kraftigste!