Forskellen på en elbil og en plug-in hybrid

Elektrisk Peugeot e-2008 SUV: Opladning via offentlig ladestander

ELBILER OG PLUG-IN HYBRIDER

Hvad er forskellen mellem en elbil og plug-in hybrid?
En elbil kører på ren strøm gennem elmotoren, mens en plug-in hybrid både har en elmotor, kombineret med drivbatteri, der kan oplades og en benzinmotor til de længere ture. Derfor har plug-in hybriden ikke de samme begrænsninger på rækkevidden som en ren elbil.

Der findes tre forskellige typer LEV biler (Low Emission Vehicle): Plug-in hybrid, hybrid og elbil. På en plug-in hybrid kan du oplade drivbatteriet og dermed køre på ren strøm ligesom en elbil. En hybridbil kan ikke oplades men har ganske vist både et drivbatteri og en elmotor. udover den energi, som regenereres, når du bremser, er det udelukkende benzinmotoren i en hybridbil, som leverer strøm til batteriet og dermed til elmotoren.

HVAD ER FORSKELLEN?

SÅDAN FUNGERER ELMOTOREN

Ny Peugeot e-208 - Ny el-bil og ny front

En elmotor er en motor, der virker ved hjælp af elektrisk energi. Når strømmen tilsluttes, vil et magnetfelt få motorens aksel til at dreje rundt.

Bag rattet føles en elmotor mere som en turbine end en traditionel bilmotor, for der er ingen af de vibrationer, du finder i en forbrændingsmotor. En benzin- eller dieselmotor skal nå et bestemt omdrejningstal for at levere den maksimale effekt. Elmotoren har derimod alle kræfterne fra første omdrejning, hvilket giver en utrolig direkte og kraftfuld acceleration. Du kan lære mere om køreoplevelsen her.

Elbiler har reduktionsgearkasse med fast gearing og derfor vil oplevelsen føles ligeså komfortabelt som et automatgear.

SÅDAN FUNGERER PLUG-IN HYBRIDBILEN

Peugeot 3008 HYBRID

Plug-in hybridbilen leverer det bedste fra begge verdener. Vælger du en plug-in hybridbil, får du både køreglæde i form af jævn, glidende og støjfri kørsel og bedre økonomi i form af sparet brændstof.

En plug-in hybridbil har en elmotor og en forbrændingsmotor, som kan fungere hver for sig og arbejde sammen. Hvis batteriet er opladet, fungerer din plug-in hybridbil som en elbil og kører på ren strøm. I hybrid-indstillingen vil du opleve, at du kører på el meget af tiden, ikke mindst når du kører bykørsel eller myldretidstrafik. På motorvejen, eller når der er behov for at accelerere, kombineres kræfterne fra elmotor og forbrændingsmotor. Med en plug-in hybridbil som 3008 SUV er det muligt at fastsætte, hvor meget strøm du ønsker, når du kommer frem. Dette sker i indstillingen e-SAVE, hvor der kan gemmes strøm til 10 km, 20 km eller fuld kapacitet.

Plug-in hybridbilen lader op, når du bremser, ligesom elbilen, hvilket sker via regenerativ bremsning, hvor der ved hjælp af motorbremsen opsamles energi under bremsning og deceleration. På den måde oplades plug-in hybridbilens batteri delvist under kørslen, hvilket øger rækkevidden undervejs.
Kører du primært korte distancer i byen og på landevejene – og kun en mindre del motorvejskørsel – vil du derfor for det meste kunne klare dig med at køre på ren elektricitet. På den måde vil du kunne køre væsentligt længere på literen med en plug-in hybridbil, end hvis du kører i en konventionel fossilbil.